Egy nép betegsége: allergia PDF Nyomtatás E-mail

Néhány évtizeddel ezelõtt az allergia kifejezés meglehetõsen ismeretlen volt a köztudatban. Napjainkban azonban e kérdéskör a figyelem homlokterébe került. Jelenleg a hazai lakosság mintegy harmada valamilyen allergiától szenved, amely alapjaiban érinti az életminõséget, a munkaképességet és a közérzetet.

Öröklõdött? Szerzett betegség?Milyen okok állnak a háttérben?

Néhány évtizeddel ezelõtt az allergia kifejezés meglehetõsen ismeretlen volt a köztudatban. Napjainkban azonban e kérdéskör a figyelem homlokterébe került. Jelenleg a hazai lakosság mintegy harmada valamilyen allergiától szenved, amely alapjaiban érinti az életminõséget, a munkaképességet és a közérzetet.

Az allergia részben örökölt, részben szerzett betegség. A szülõktõl – fõként az anyától- származó gének nagymértékben befolyásolják az utódok allergiára való hajlamát, emellett azonban a gyermek anyatejes táplálása, elsõ hét évének történései, étrendje, a környezeti higiénia illetve levegõminõség, valamint a családon belüli stresszhatások is meghatározóak.

A legújabb tudományos eredmények szerint a legtöbb allergiás tünet mögött jól definiált okok állnak. Ezek közül az egyik legfontosabb az immunrendszeri státusz módosulása, amely a fehérvérsejtek mûködésének változására vezethetõ vissza. Mivel az emberi immunrendszer mintegy 70 %-a a bélrendszerrel van közvetlen kapcsolatban, így nem véletlen, hogy az étrend és a táplálkozási szokások döntõen meghatározhatják az allergiás tünetek kialakulását. A vékony- és vastagbél immunrendszerének (ún. intestinális immunitás) állapota ugyanakkor a tüdõ hámszövetének védelmi rendszerére is hatást gyakorol. Ebbõl adódik az a legújabb felismerés, miszerint a táplálkozás illetve bélrendszeri történések a pollenérzékenység és az allergiás asztma kiváltásában is oroszlánrészt vállal.

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a szintén általánosan terjedõ migrén, izületi bántalmak, irritábilis bélszindróma vagy a hiperaktivitás mögött is sok esetben étellel vagy egyéb környezeti anyagokkal szembeni túlérzékenységi reakció húzódhat meg. Eszerint az allergia megelõzésének és kezelésének komolyan vétele számos olyan betegségre is gyógyírt adhat, amelyeket eddig nem hoztak összefüggésbe az allergiás kórképekkel. A szakemberek jelenleg a gyógyszeres kezelést tartják elfogadhatónak az allergiás betegség fennállásakor. Az egészségvédelmi szakemberek körében azonban erõsödik az a nézet, amely szerint hatékonyan megelõzhetõ és „kezelhetõ” a szénanátha, a porallergia, az asztma és egyéb érzékenységek jól megválasztott étrenddel, immunerõsítõ terápiákkal és tudatos életvitellel. Ma már számos beteg mondhatja magát tünetmentesnek a természetes gyógymódok alkalmazásának köszönhetõen. Úgy tûnik, az allergia témaköre is új megvilágításba kell kerüljön az egyéni szokások szerepének felértékelõdése miatt. E forradalmian új tudományos ismereteket taglalja részletesen Tóth Gábor: Allergia- és Candida-kalauz nemrégiben megjelent könyve.

 
© 2021 Új Életmód magazin
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
XHTML 1.0  |  CSS