Receptek PDF Nyomtatás E-mail
Korábbi számok - Új Életmód 2009/1.

Kölespuding

Krémes müzli

Kukoricagombóc

Mákos rakott árpa

Kölespuding

Hozzávalók
7,5 dl 100 százalékos ananászlé
20-25 dkg köles megfõzve
1 teáskanál só
2 teáskanál õrölt vanília (5–10 cm-es vaníliarúd)
6 evõkanál méz
1 megtisztított kókusz (feldarabolva)
1-2 teáskanál frissen facsart citromlé


Az összes hozzávalót turmixoljuk el elõször a folyadék felével, majd turmixoljuk hozzá a maradékot is.


Krémes müzli

Hozzávalók
3 csésze narancs-, ananász- vagy almalé
fél teáskanál só
2 közepes banán
4 cm hosszú vaníliarúd (megõrölve)
méz (ízlés szerint)
1 csésze mazsola
2,5 csésze zabpehely

25-30 dkg friss gyümölcs (kockákra vágva)

A gyümölcslevet, sót, vaníliát és banánt turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a mazsolát. Az egészet öntsük egy lefedhetõ edénybe.
A zabpelyhet teflonbevonatú edényben, olaj nélkül, folyamatosan kevergetve közben pirítsuk közepes lángon kb. 10 percig. Adjuk a meleg zabpelyhet a masszához, a zárt edényben a pehely egy-két óra alatt megdagad. Ha kihûlt, éjszakára tegyük hûtõszekrénybe. Másnap, tálalás elõtt keverjünk hozzá 2-3 szem feldarabolt gyümölcsöt (akár vegyesen is). Díszíthetjük mogyoróval és dióval.

Kukoricagombóc

Hozzávalók
50 dkg kukoricadara
1,5 liter víz
1 citrom reszelt héja
kevés só
feldarabolt aszalt gyümölcsök (elhagyható)
méz ízlés szerint (6–10 evõkanál)
15 dkg kókuszreszelék (vagy darált dió, illetve darált mandula vagy darált mák)


Készítsük el a kukoricadara-kását. A legkönnyebben úgy készíthetjük csomómentesre, ha egy mércés edényben lemérjük a kukoricadara térfogatát, amit egy egységnek tekintünk. Ennek alapján tegyünk fel két egység térfogatú vizet melegíteni a reszelt citromhéjjal és a sóval. Az egy egységnyi kukoricadarához adjunk egy egységnyi hideg vizet, és keverjük el.
Amikor a kétegységnyi citromhéjas víz felforrt, öntsük hozzá a hideg vízzel elkevert kukoricadarát, és közepes lángon, folytonos keverés mellett (habverõvel) fõzzük olyan keményre, hogy már nehéz legyen átmozgatni. (Ez azért fontos, mert ha nem elég kemény, akkor a végén hozzáadott méz annyira meglágyítja, hogy nem fog rendesen megdermedni!)
Ha használunk aszalt gyümölcsöket, azok is a kásával együtt fõjenek. A mézet csak akkor keverjük a kásához, amikor már lehúztuk a tûzrõl. Az így elkészített darát hagyjuk a lábasban kihûlni. Ezt követõen vizes kézzel gombócokat formálunk, és kókuszreszelékbe forgatjuk õket.
A formázáshoz használhatunk fagylaltkiszedõ (gombóc formájú) kanalat is, így a gombócok biztosan egyforma nagyságúak lesznek. Az elkészült gombócokat meghempergethetjük darált dióban, mandulában, vagy akár mákban is. Jól mutat a tányéron egymás mellett a többféle „bundájú” gombóc. Ízlés szerint gyümölcsös vagy karobos öntettel is tálalhatjuk.
Mindig friss gyümölccsel együtt fogyasszuk!

Mákos rakott árpa

Hozzávalók
50 dkg árpagyöngy vagy árpapehely
1,5 liter víz
1 teáskanál só
25 dkg darált mák
2 idared alma
méz (ízlés szerint)

25-30 dkg baracklekvár (lehetõleg cukor és tartósítószer nélküli, mézzel édesített)

Pici sóval, háromszoros vízmennyiségben, lassú tûzön fõzzük meg az árpagyöngyöt (elõzetesen egy éjszakára vízbe áztatjuk) vagy árpapelyhet (az árpapelyhet nem kell beáztatni). Daráljuk meg a mákot, reszeljük le az almát, és a méz hozzáadásával keverjük össze õket. Egy magas falú tepsit kezdjünk kibélelni egy réteg fõtt árpával, erre rakjunk egy réteg baracklekvárt, és erre az almával fellazított, mézzel összekevert mákot, majd kezdjük elölrõl a rétegezést, amíg az alapanyagok tartanak. Legfelülre baracklekvár kerüljön. Tíz percre tegyük forró sütõbe. A tepsit tanácsos sütõpapírral kibélelni, vagy egy kis olajjal kikenni és zsemlemorzsával meghinteni.

Nagy Zsuzsa



 
© 2021 Új Életmód magazin
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
XHTML 1.0  |  CSS