Az egészségvédő életmód alapelvei PDF Nyomtatás E-mail

1. Táplálkozás

2. Levegő

3. Víz

4. Napfény

5. Testmozgás

6. Pihenés

7. Mértékletesség

8. Lelki nyugalom


1. Táplálkozás

A helyes táplálkozás magában foglalja a ételek megfelelő minőségét és mennyiségét. Az elmúlt évek tapasztalata alapján javasolható az összes zsiradék- és fehérjebevitel csökkentése, emellett az ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag hüvelyesek, diófélék, teljes őrlésű gabonák, zöldség és gyümölcsfélék nagyobb arányú beépítése az étrendbe.


2. Levegő

A szervezet oxigénellátottsága szempontjából lényeges a helyes légzéstechnika (ún. hasi légzés) elsajátítása, valamint a zárt helyiségek rendszeres szellőztetése. A szervezet részleges oxigénhiánya fáradékonysághoz, fejfájáshoz, türelmetlen, nem egyszer agresszív magatartáshoz vezethet.

3. Víz

A víz belső használata során hangsúlyt kell helyezni a megfelelő mennyiségű (1,5-2 l) folyadék elfogyasztására, a szomjúságérzést nem szabad megvárni. A vízfogyasztást nem célszerű az étkezéssel együtt beiktatni az emésztést lassító hatása miatt.A víz külső alkalmazásakor (pl. váltóvizes fürdő) javul a vérkeringés és az immunrendszeri működés.

4. Napfény

Szerepe van a D-vitamin és bizonyos antidepresszáns hatású anyagok termelésében. Immunerősítő, fertőtlenítő hatása is van a napfénynek. Naponta legalább 15-20 perces napfényen tartózkodás javasolható évszaktól függetlenül.

5. Testmozgás

Rendszeres (hetente legalább 3), intenzív, dinamikus mozgás ajánlható. Ilyenek az úszás, kocogás, kerékpározás, torna. Testmozgás hatására erősödik a szívizom, tágul a tüdő, javul a belső szervek és a csontok vérellátása. Mindemellett a termelődő endorphin hormon fájdalomcsillapító, nyugtató hatása révén segíti a lelki nyugalom megtartását.

6. Pihenés

A szellemi és fizikai regeneráció időszaka. A pihenésszükséglet a kor előrehaladtával csökken, felnőttek esetén átlagosan 7 óra. Fontos betegségmegelőző anyagok termelődnek éjszaka a szervezetben, különösen az éjfél előtti időszakban. Aktivitásunkat a pihenés ideje és minősége nagyban meghatározza.

7. Mértékletesség

A fogalom ténylegesen a szervezet számára káros élelmek mellőzését, emellett a hasznos és építő élelmekkel való mértékletes élést jelenti. A mértékletesség a táplálkozáson kívül az élet más területeire is kiterjed (pl. munka, sport, pihenés, stb.)

8. Lelki nyugalom

Megfelelő szemléletmódot, problémakezelést foglal magában. Hatással van a családi életre, baráti és munkahelyi kapcsolatokra. Segíthető egyes, korábban említett alapelvek következetes alkalmazásával (Pl. víz, testmozgás, pihenés, stb.), emellett a szociális környezet, olvasmányok stb. megválasztásával is.

 
© 2021 Új Életmód magazin
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
XHTML 1.0  |  CSS